PRIVACY NOTICE(PDPA)


ENGLISH


1. Definitions:
(i) “Us”, “our” and/or “we” means DRB-HICOM Berhad and/or any company, organization, body corporate, and/or entity forming any part of DRB-HICOM Berhad and shall include our agents, employees, contractors, and sub-contractors;
(ii) “PDPA” means Personal Data Protection Act 2010 (Act 709) and any and all subsidiary legislation, regulations, and/or orders made thereunder and as may be supplemented from time to time and any guidelines and/or directives issued by any relevant authority;
(iii) “Personal data” has the meaning assigned to it under the PDPA;
(iv) “Processing” shall have the meaning assigned to it by the PDPA; and
(v) “Products and/or services” means any products, goods, items, services, websites, applications, amenities and/or facilities provided by us.

2. Your personal data will be processed by us or by parties acting on our behalf. Such personal data will include (but will not be limited to) your name, national registration identity card number, passport number, nationality, race, birth date, age, gender, address, telephone number, e-mail address, religious beliefs, medical records, criminal records, affiliations, political beliefs and any other information relating directly or indirectly to you or which may be used to identify you.

3. We may process your personal data for the following purposes:-
(i) To provide you with products and/or services and any other purpose relating to our provision and/or your usage of said products and/or services;
(ii) To maintain internal records;
(iii) To verify your identity;
(iv) To contact you;
(v) To respond to your queries, if any;
(vi) To enable you to enter into a contract with us;
(vii) To carry out research and analysis;
(viii) To conduct marketing and promotion;
(ix) To conduct audits, investigations, or any other inquiry;
(x) To conduct any legal proceedings or in relation to any legal action;
(xi) To prevent any unlawful act;
(xii) To carry out any action provided for by law or required by an authority; and
(xiii) To achieve any other purpose which, in our estimation, is necessary and/or reasonable in the circumstances.

4. We may collect your personal data from the following sources:-
(i) From you;
(ii) From your usage of the products and/or services;
(iii) From any communication provided by you to us;
(iv) From any publicly available source; and
(v) From any third party.

5. You have the right to request access to and to request correction of your personal data. We reserve the right to refuse any request for access or correction to your personal data. To exercise this right, please contact us using the contact information provided in this document. Note that your exercise of the aforesaid right may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, or any other liability resulting directly or indirectly from such effects.

6. We may disclose your personal data to the following parties:-
(i) A party to whom disclosure is provided for under law or required by an authority;
(ii) A company related to us;
(iii) Our business partners, agents, employees, contractors, sub-contractors, service providers, and suppliers;
(iv) Auditors, consultants, accountants, lawyers, or advisors; and
(v) Any other party to whom disclosure is, in our estimation, necessary and/or reasonable in the circumstances.

7. You have the right to limit our processing of your personal data. To exercise this right, please contact us using the contact information provided in this document. Note that your exercise of the aforesaid right may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, or any other liability resulting directly or indirectly from such effects.

8. The personal data you provide to us is obligatory and necessary in order for us to provide you with the products and/or services. Any failure to provide such personal data may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, or any other liability resulting directly or indirectly from such effects.


BAHASA MELAYU



1. Definisi:-
(i) “Kami” bermaksud DRB-HICOM Berhad dan/atau mana-mana syarikat, pertubuhan, badan korporat, dan/atau entiti membentuk mana-mana bahagian DRB-HICOM Berhad termasuk ejen-ejen, pekerja-pekerja, kontraktor-kontraktor, dan para sub-kontraktor kami;
(ii) “PDPA” bermaksud Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709) dan mana-mana dan/atau semua perundangan, peraturan-peraturan, dan/atau perintah yang dibuat di bawahnya dan yang mungkin ditambah dari semasa ke semasa dan mana-mana garis panduan dan/atau arahan yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak berkuasa yang berkenaan;
(iii) “Data peribadi” mempunyai maksud yang diberikan kepadanya di bawah PDPA;
(iv) “Pemprosesan” mempunyai maksud yang diberikan kepadanya di bawah PDPA; dan
(v) “Produk dan/atau perkhidmatan” bermaksud mana-mana produk, barangan, perkhidmatan, laman web, aplikasi dan/atau kemudahan yang disediakan oleh pihak kami.

2. Maklumat peribadi anda akan diproses oleh pihak kami atau pihak yang bertindak bagi pihak kami. Data peribadi yang dimaksudkan termasuklah (tetapi tidak terhad kepada) nama anda, nombor kad pengenalan, nombor pasport, bangsa, kaum, tarikh lahir, umur, jantina, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, kepercayaan agama, rekod perubatan, rekod jenayah, persatuan, kepercayaan politik dan sebarang maklumat lain yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda atau yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda.

3. Pihak kami akan memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut:-
(i) Untuk menyediakan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan dan apa-apa tujuan lain yang berhubung dengan penyediaan dan/atau penggunaan anda terhadap produk dan/atau perkhidmatan tersebut;
(ii) Untuk mengekalkan rekod dalaman;
(iii) Untuk mengesahkan identiti anda;
(iv) Untuk menghubungi anda;
(v) Untuk bertindak balas kepada pertanyaan anda, jika ada;
(vi) Untuk membolehkan anda untuk memasuki kontrak bersama pihak kami;
(vii) Untuk menjalankan penyelidikan dan analisis;
(viii) Untuk menjalankan pemasaran dan promosi;
(ix) Untuk menjalankan audit, siasatan atau apa-apa pertanyaan lain;
(x) Untuk menjalankan apa-apa prosiding undang-undang atau yang berhubungan dengan apa-apa tindakan undang-undang;
(xi) Untuk mengelakkan apa-apa perbuatan yang melanggar undang-undang;
(xii) Untuk menjalankan apa-apa tindakan yang diperuntukkan oleh undang-undang atau yang dikehendaki oleh pihak berkuasa; dan
(xiii) Untuk mencapai apa-apa maksud lain yang, pada anggaran kami, perlu dan/atau munasabah dalam sesuatu keadaan itu.

4. Pihak kami boleh mengumpul data peribadi anda daripada sumber-sumber berikut:-
(i) Daripada anda;
(ii) Dari penggunaan produk dan/atau perkhidmatan kami oleh anda;
(iii) Dari mana-mana komunikasi anda kepada pihak kami;
(iv) Dari mana-mana sumber yang ada secara terbuka; dan
(v) Dari mana-mana pihak ketiga.

5. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada data peribadi anda dan meminta sebarang pembetulan untuk dibuat ke atas data peribadi anda. Pihak kami berhak untuk menolak sebarang permintaan untuk akses atau pembetulan kepada data peribadi anda. Untuk menggunakan hak ini, sila hubungi pihak kami dengan menggunakan maklumat yang diberikan dalam dokumen ini. Sila ambil perhatian bahawa penggunaan hak yang tersebut di atas mungkin membawa kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut.

6. Pihak kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak berikut:-
(i) Pihak yang pendedahan maklumat tersebut diperuntukkan kepadanya di bawah undang-undang atau dikehendaki oleh pihak berkuasa;
(ii) Syarikat yang mempunyai hubungan dengan pihak kami;
(iii) Rakan-rakan perniagaan kami, ejen-ejen, pekerja-pekerja, kontraktor-kontraktor, para sub-kontraktor, pembekal-pembekal perkhidmatan, dan pembekal-pembekal produk;
(iv) Para juruaudit, para perunding, para akauntan, para peguam, atau para penasihat; dan
(v) Mana-mana pihak yang kepadanya pendedahan maklumat tersebut adalah, dalam anggaran kami, perlu dan/atau munasabah dalam sesuatu keadaan itu.

7. Anda mempunyai hak untuk menghadkan pemprosesan pihak kami terhadap data peribadi anda. Untuk menggunakan hak ini, sila hubungi pihak kami dengan menggunakan maklumat yang diberikan dalam dokumen ini. Sila ambil perhatian bahawa penggunaan hak yang tersebut di atas mungkin mempunyai kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut.

8. Anda wajib memberikan data peribadi anda kepada pihak kami kerana data peribadi anda diperlukan bagi membolehkan pihak kami menyediakan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan kami. Sebarang kegagalan untuk menyediakan data peribadi tersebut mungkin mempunyai kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut.

9. Contact details / Maklumat perhubungan:
Sazlynda Soid/Normagdalena Ismail
+603 7803 9090 sambungan 108/111
+603 7803 2728
lena@glenmarie.com.my
shalyn@glenmarie.com.my


By submitting this form, you indicate and acknowledge that you have read and understood our Personal Data Protection Notice and you hereby consent to us processing your personal data in the manner and for the purposes described in the aforesaid Personal Data Protection Notice. If you do not agree to or otherwise have any objections to the processing of your personal data or to the terms of the Personal Data Protection Notice, please do not proceed with the execution of this document.
(Dengan menghantar borang ini, anda menyatakan dan mengakui bahawa anda telah membaca dan memahami Notis Perlindungan Data Peribadi Pelanggan kami dan anda dengan ini bersetuju untuk membenarkan kami memproses data peribadi anda dengan cara dan bagi maksud yang diperihalkan dalam Notis Perlindungan Data Peribadi Pelanggan yang dinyatakan di atas. Jika anda tidak bersetuju atau mempunyai apa-apa bantahan terhadap pemprosesan data peribadi anda atau terhadap syarat-syarat Notis Perlindungan Data Peribadi Pelanggan tersebut, sila jangan teruskan dengan pelaksanaan dokumen ini.)